Anpassa trädgården efter hunden

Om man har ett hus med trädgård brukar det vara lättare att skaffa hund. Man kan enkelt släppa ut hunden så att den kan rasta sig på egen hand. Men det gäller att man ser till att anpassa trädgården så att hunden inte kan göra sig illa eller smita ut. Men hur ska man egentligen gå till väga när man anpassar trädgården till hunden?

 

Stängsel eller mur runt tomten

Att ha trädgård innebär en mer praktisk vardag för hundägare än den som bor i lägenhet. Hunden ska naturligtvis rastas av ägaren, men ibland kan det vara praktiskt att släppa ut hunden i en stor hundgård en snabbis för att uträtta sina behov. Om det inte redan finns ett bra staket runt tomten kan det vara klokt att sätta upp ett sådant. Då undviks risken att hunden smiter ut och trädgården blir mer hundsäker. Om hunden är stor och stark kanske det krävs att man bygger ett tåligt staket av trä som även är tillräckligt högt så att hunden inte kan hoppa över det. Rör det sig om en mindre hund kan det räcka med att trycka ner pinnar i marken och använda hönsnät eller kompostgaller som staket. Det är dessutom enkelt att ta bort om man inte längre behöver staketet, samt vid gräsklippning. Ett annat förslag är att man bygger en mur runt tomten. Det är ett vackert, hållbart och underhållsfritt alternativ. Oavsett vilken form av staket eller mur du önskar finner du material hos Buildor som dessutom levererar hem till dörren.

Skydda rabatterna

Om man har rabatter med känsliga blommor eller grönsaker kan det vara bra att skydda dem. Annars finns en risk att hunden tar sig in i rabatten där den uträttar sina behov. Den kan även gräva sönder plantorna. Man kan antingen sätta upp staket eller plantera i pallkragar eller växthus. Då får sakerna oftast vara ifred. Ett annat alternativ är att lära hunden att den helt enkelt inte får vara i rabatten. Men i ett obevakat ögonblick kan det trots allt ske – lekglada hundar glömmer precis som barn lätt bort regler.

Ta bort farliga saker och växter

I trädgården kan det också vara bra att ta bort giftiga växter som hunden på olika sätt kan komma åt. Även taggbuskar som hunden kan skada sig på är bra att ta bort eller åtminstone binda upp. Det kan också finnas andra saker man bör se upp med. Råttgift, gödning och liknande är alla saker som kan vara dödliga för en hund. Om man vill använda dem gäller det att placera preparaten på ställen där hunden inte kommer åt de skadliga ämnena. Man bör också kolla igenom trädgården så att det inte ligger glasbitar eller andra vassa saker där. Det är lätt hänt att tappa en spik eller skruv på gräsmattan. Ligger den lite olyckligt till kan hunden få den i foten, vilket kan göra mycket ont och orsaka skador.