Att tänka på vid hunduppfödning hemma

Så länge du har bra med utrymme och följer lagarna och reglerna som finns kan du börja med hunduppfödning hemma. Men förutom reglerna som finns, finns det andra saker som kan vara bra att tänka på. Om du har tillåtelse att bedriva en kennel kan du börja planera hur du ska sätta upp det hela.

Valplådan

När du har en tik som är dräktig bör hon lätt kunna gå undan en stund och ha en plats där hon kan slappna av. Det ska helst vara en hundbädd eller en låda där det är bäddat och skönt. Vissa väljer en låda när valparna föds och att sedan flytta över dem till en hundbädd som är mjukare. Det viktiga sedan är att låta dem vara ifred under de första veckorna. Skulle du ha flera hundar i din kennel är det viktigt att du håller dessa åtskilda. Tänk dock på att aldrig skilja valparna från sin mamma innan de är minst åtta veckor.

Håll hundarna åtskilda

Rummen du använder måste vara rena, torra och erbjuda mjuka liggplatser till dina hundar. Hur stort rummet ska vara beror på hur många djur du kommer ha där. Detsamma gäller om du kommer ha hundarna ute i en rastgård eller liknande. Det finns regler du måste följa: Till exempel om du har två större hundraser, som labradorer, bör rastgården vara minst 30 kvadratmeter och ska ytterligare en till hund in i gården bör du räkna med 10-12 kvadratmeter större.

Skulle du ha väldigt många hundar är det väldigt viktigt att du även har ett stort utrymme inomhus. Det bör helst finnas olika områden så du kan separera på hundar som inte kommer överens. Om du har både tikar och hanhundar bör du självklart hålla dessa åtskilda, speciellt när tiken löper, och som nämnts ovan bör tiken och valparna ha en plats för sig själva.

Det bör även finnas ett rum där hundar som är sjuka kan vara, speciellt om det finns risk att de smittar de andra hundarna.

Fler tips att tänka på

Tänk på att välja hållbart och lättrengjort material. Istället för att använda dig av en heltäckningsmatta kan du välja klinkers eller kanske en plastmatta.

Försök att ta bort allting som är ömtåligt. Valpar och yngre hundar biter och leker med allt möjligt och det kan leda till att dina möbler går sönder, och att du måste kasta bort saker de kommit åt. Se till att skaffa några leksaker som de kan fokusera på istället.