Den Svenska Kennelklubben

 

Grattis! Du har bestämt dig för att skaffa valp och det är antagligen ett av de bästa beslut du någonsin kommer fatta. Om du är förstångsköpare är det en helt ny värld som kommer öppna sig, regler och lagar, åsikter och metoder kring mat och mentalitet, energi och nervarvning. Det kan definitivt bli mycket i början men det finns ett bra ställe att starta på.

Att föda upp djur är inte alltid så enkelt som det kanske låter. För att få valpar med ett eftertraktat temperament och mentalitet, likväl som en fysik som ger dem de absolut bästa av förutsättningar i livet, krävs noggranna kontroller och tester. Tack vare SKK, Svenska Kennelklubben, kan du som köpare få en överblick över de regler och riktlinjer som gäller för uppfödning av hundar samt läsa om hur mentalitet värderas. Att kunskap är en viktigt del bakom avel borde inte vara en hemlighet och du som köpare skall definitivt vara medveten om vad som gäller för att själv vara delaktig i reglering av det svenska avelsklimatet. När SKK bistår med tydliga riktlinjer kring avel kan du som förstagångsköpare få ett hum om vad som gäller och sätta dig in i ämnen för att senare ställa krav på uppfödaren. Allt egentligen för hundens bästa, för det är deras liv, handlingar och konsekvenser vi svarar för.

För att hitta den ras som passar dig bäst kan du gå igenom SKKs hundrasguide, där du hittar en presentation av varje ras, historik och användningsområde genom historien samt hälsa m.m. Det kan vara bra att kolla igenom denna guide även om du redan bestämt dig för en ras då du kan komma över information du tidigare missat, om skötsel, lämplighet kring barn eller kanske hur mycket arbete rasen kräver att du lägger ner. Vissa raser mognar senare än andra och vissa kräver ständig stimulans under hela dess livstid medan andra inte har något emot att ligga framför TVn och bara vara med.

När det väl är dags att hitta uppfödare av den ras du bestämt dig för har SKK ett uppfödarregister. Även om du kan hitta uppfödare via andra sökmotorer och sidor är SKKs sida definitivt att föredra. När uppfödaren är länkad på SKKs sida kan du även räkna med att uppfödaren är medveten om SKKs policy. Trots detta är det bra om du är påläst för ett säkert köp.