Hundar och kennlar

Hundar har funnits i alla tider och förr var det vanligt att du fick tag på hunden genom att en granne eller någon du kände gav bort hunden till dig gratis. Idag finns det andra sätt att få tag på hund och det kommer du kunna läsa mer om i denna artikel.

Att köpa hund är ett stort steg i en människas liv. Kanske har du drömt om en hund länge och har äntligen tjänat ihop tillräckligt med pengar. Det finns däremot några saker som du ska tänka på. Först och främst ska du välja en ras som du tycker passar dig. Det finns många raser i Sverige och att välja rätt kan vara svårt. Du kan höra av dig till olika kennlar för att få den information som du behöver. När du har valt ras kan du börja höra av dig till kennlar för den specifika rasen och fråga om de har valpar.

Om du aldrig har träffat en hund av just den rasen kan du be om att få hälsa på för att skaffa dig en uppfattning om det verkligen är rätt hund för dig. När du och kennelägaren kommit överens om rätt valp, kan du tinga denna. Att tinga en hund innebär att du betalar en handpenning som inte fås tillbaka om du ångrar dig. Resten av priset betalas när du hämtar hunden. Att köpa en hund från en riktigt kennel ger dig mer säkerhet. Då vet du precis vad du får och hunden får också en stamtavla som visar hundens släktträd. Om du har köpt en jakthund så kan du behöva köpa jaktkläder online för att ha på dig vid jakten.

Hundar på blocket

Blocket är en hemsida där du kan lägga ut annonser för något du ska sälja och det finns många valpannonser på detta ställe. Alltför ofta kan du läsa att valparna säljs utan stamtavla och att de blir registrerade i jordbruksverket istället för svenska kennelklubben. Att köpa en hund på blocket kan kännas lite oroande. Får hunden ingen stamtavla heller så är det ännu mer oroande. Det kan ligga många anledningar till varför detta skett. Hundens föräldrar kan ha någon dold sjukdom och har egentligen avelsförbud.

Valpen kan också vara en blandras och du köper då inte den ras du tror att du köper. Du ska vara vaksam för många kennlar annonserar på blocket också för att det är ett bra sätt att nå ut till fler potentiella köpare. Hur ska du då veta om det är en kennel eller om det är en privatperson som säljer hunden? Läs igenom annonsen noga, står det är det är blandraser eller att det är renrasiga hundar som inte får stamtavla så bör du inte köpa hunden, om du inte vill ha en blandras. Ta reda på om priset skiljer sig och är mycket lägre än vad en kennel hade tagit. Om priset är mycket lägre kan valpen vara en blandras. Åk och titta på den om du vill men du bör få träffa båda föräldrarna för att få den informationen du behöver.