Hur man väljer kennel

Om man funderar på att köpa sig en hundvalp bör man först och främst ta reda vilket ansvar det medför att vara hundägare samt vilken ras man bör skaffa. Saker att kolla upp är bland annat hur mycket motion hunden behöver och hur den fungerar med barn och andra hundar, samt om den är lämplig att ha till de aktiviteter den är avsedd för. Utöver det behöver man också se över försäkringar, eventuellt hunddagis och övriga omkostnader. När man gjort denna koll har man gissningsvis kommit fram till vilken ras som är lämplig. Nästa steg är då att ta reda på varifrån man ska köpa hunden. Det finns allt mellan privatpersoner till seriösa kennlar att välja på.

 

En valp från en kennel

Den som vill köpa en hundvalp bör gå in på skk.se för att läsa dels om olika hundraser men också för att hitta seriösa kennlar som finns länkad till på sidan. Skk står för Svenska Kennelklubben. På sidan listas alla kennlar som är rekommenderade och som anses ha seriösa verksamheter. På denna sida kan man även ta reda på när kommande valkullar är planerade.

Kostnad för hundköp

Det kostar några tusen att köpa en hundvalp från en serös hundkennel. Det ligger mycket jobb och ansvar bakom kennelverksamhet och många hundar har en fin stamtavla. Beroende på vilken hundras man väljer ligger priserna på mellan 10 000- 60 000 per hund. Mer exklusiva hundraser såsom labradoodle kostar mer än exempelvis en blandrasvalp från en privatperson. På lånakuten.com kan man ta lån utan uc, vilket kan vara fördelaktigt vid köp av hund om man inte har råd eller möjlighet att betala hunden direkt från egen besparing. Att ha många kreditupplysningar tagna i sitt namn ser inte bra ut för lånegivare och därför kan det vara smart att välja lån utan uc.

Ta hänsyn till aveln och välj rätt

Det finns många hundraser som har blivit “sönderavlade”. Ett exempel på en sådan är mopsen som från denna hårda avel har fått problem med hälsan. Många mopsar och andra plattnosade hundar får problem med andningen då deras andningsvägar inte fungerar som de ska. Även andra hundraser som labradoodle har blivit hårt avlade och för dem är det mycket vanligt med höftproblem. För att inte bidra till denna hårda avel som för med sig sjukdomar hos djuren och i sin tur får djuren att lida livet igenom, måste man välja hundvalp med omsorg. Viktigt är därmed att välja en kennel som främjar avel av mentalt och fysiskt sunda hundar, vare sig det gäller bruksmässigt, jaktligt eller skönhetsmässigt för hundrasen. Som sagt är SKK att lita på vad gäller detta och där kan man vara säker på att de kennlar som länkas till är noga utvalda.