Så tvättar du din hund

En viktig del av att vara hundägare är att sköta hundens hygien. Hur omfattande det arbetet är beror på vilken ras man har, och närmare bestämt vilken typ av päls rasen har. Korthåriga, släthåriga raser behöver knappast tvättas alls, undantaget om de har rullat sig i något som gör att de luktar illa. Hundars päls fungerar nämligen som en skyddande barriär, och den innehåller en unik bakterieflora som huden behöver för att må bra. Om man tvättar hunden för ofta riskerar man att störa balansen i bakteriefloran, vilket faktiskt kan ha direkt motsatt effekt – det kan göra att hunden luktar illa. Dessutom kan det skapa klåda och andra besvär för hunden. En korthårig och släthårig hund behöver därför vanligtvis inte tvättas mer än en eller två gånger om året.

Strävhåriga hundraser och långhåriga hundraser kräver lite mer omsorg än så, helt enkelt för att deras päls lättare blir smutsig. Dessa hundraser kan man behöva tvätta en gång i månaden eller oftare, beroende på väder, aktiviteter och hur lång päls hunden har.

Oavsett hur ofta hunden ska badas ska man dock tänka på samma saker varje gång. En sådan sak är att det är viktigt att inte tvätta hundens huvud, särskilt runt ögonen och öronen. Detta eftersom dessa är särskilt känsliga för infektion. Det är därför bättre att bara torka rent i öronen med en fuktig trasa.

Överhuvudtaget ska man använda sig av ett mycket milt schampo när man tvättar hunden – gärna ett som är särskilt skapat för hundar. Innan man blöter ner och schamponerar hunden är det dock en bra idé att borsta igenom pälsen på den, för att få bort eventuella tovor. När det sedan är dags att få in hunden i duschen eller badkaret (det är lättast med ett badkar) är det en bra idé att lägga en handduk som underlag. Hunden kan nämligen tycka att det glatta underlaget i duschen eller badkaret är obehagligt. Om du inte har ett badkar, men överväger att köpa ett för att det är lättare att tvätta din hund på det sättet, ska du gå in på Byggmax.se. Där finns ett stort utbud av badkar som passar både hundar och människor.

När man blöter ner hunden är det bäst att ösa vatten med händerna eller att hålla en mjuk duschstråle nära hundens kropp, för att inte skrämma den. När man har schamponerat (försiktigt) är det också viktigt att man är noga med att skölja bort alla schamporester, eftersom dessa annars kan skapa irritation i huden.

När hunden är helt sköljd kan du torka av den med en handduk. Du bör dock ändå vara beredd på det oundvikliga ruskandet efteråt, så se till att inte ha några ömtåliga kläder på dig eller placera något vid handfatet som inte får bli nedstänkt. Slutligen måste du alltid avsluta badet med ordentligt med beröm och lek. Stunden efter en tvätt är till exempel det perfekta läget att plocka fram hundens favoritleksak som belöning.