Tips när du ska välja hundpensionat

Ska du ut och resa? Då kan det vara bra att tänka på vem som ska ta hand om hunden. Om du inte har någon i din bekantskapskrets som kan ställa upp är det viktigt att du börjar fundera på andra lösningar. Ett alternativ kan då vara att välja ett bra och trevligt hundpensionat där din hund kan spendera tid under din semester. Det finns flera hundpensionat runt om i Sverige att använda sig av, men hur vet man att man väljer rätt och vad är det man ska tänka på?

Ett hundpensionat fungerar, precis som för oss människor, likt ett hotell. Hit kan hunden komma när du ska resa och inte har möjlighet att ta med din vän. På ett hundpensionat får hunden möjlighet att leka tillsammans med andra hundar, äta gott och naturligtvis även få en trygg och säker plats att vistas på.

Välja hundpensionat – så ska du tänka

Det finns mycket att tänka på innan du ska välja hundpensionat. Naturligtvis vill man som hundägare känna sig trygg under tiden som man inte kan ta hand om sin hund själv och då är det viktigt att vara förberedd och välinformerad. Här nedan följer en lista med de viktigaste punkterna.

  • Det är väl inte så många som använder sig av ett hundpensionat? Jo, sanningen är att väldigt många faktiskt nyttjar tjänsten och därför bör du alltid se till att du är ute i god tid när du vill boka in din hund. Inför semestrar och storhelger kan det vara extra stor efterfrågan och det är inte säkert att du kommer att få en plats. Så fort du vet att du ska ut och resa – boka!
  • Hur är det med bemanning på pensionatet? Det är viktigt att det alltid finns människor på plats och att de har den kunskap och utbildning som krävs för att kunna ta hand om din hund. Om du själv driver ett hundpensionat kan dessutom en bemanningsfirma vara bra att ha en god kontakt med. Då kan du få in personal med kort varsel om du behöver hjälp och avlastning.
  • Ett hundpensionat ska kunna uppvisa ett godkännandebevis. Ett godkännandebevis bör vara avgörande för om du väljer ett pensionat eller inte. Det är nämligen med hjälp av detta som du kommer att kunna se om pensionatet är godkänt av hälsovårdsnämnden och även av Svenska Kennelklubben.
  • Lämna inte din hund till ett pensionat som inte har en ansvarsförsäkring. Kontrollera därför detta innan du bokar din plats.
  • Om pensionatet i fråga kräver att få tillgång till ett vaccinationsintyg bör du se till att ha ett redo. Majoriteten av alla hundpensionat vill kunna säkerställa att din hund inte bär med sig smittor.
  • Innan du lämnar iväg din “pälskling” så se till att du fysiskt har besökt pensionatet innan. Eftersom det kan vara full rulle är det dock viktigt att du ringer och bokar in en visningstid först.