Träna bort valpens rädslor

Det är inte helt ovanligt att vuxna hundar lider av olika typer av rädslor, till exempel att de har svårt att träffa nya människor, att de skäller mot bilar eller att de inte kan umgås med andra hundar. När problemet väl har uppstått kan det vara svårt att åtgärda det, och därför är det mycket viktigt att man genomför miljöträning och social träning med valparna när de är små och ännu har chans att vänja sig vid alla dessa saker.

Vad man fokuserar på i miljöträningen beror självklart på var man bor och vilket liv man lever – bor man i stan är det till exempel självklart att träna valpen på att åka tunnelbana och buss, medan det sannolikt inte är en situation som hunden kommer att stöta på om man bor på landet. Oavsett var man bor är det dock viktigt att man lär hunden att träffa nya människor och att umgås med hundar. Den träningen kan man börja med så snart valpen har fått bekanta sig med sin nya bostad och de nya medlemmarna i sin familj.

Det är naturligt för valpar att vara rädda för främmande ljud och nya saker i början. Ett föremål som skrämmer de flesta valpar är till exempel dammsugaren, och det kan krävas lite extra hänsyn för att hjälpa valpen att överkomma rädslan. Ett bra första steg är till exempel att låta dammsugaren stå framme utan att vara på, så att valpen får bekanta sig med den. Sedan kan man sätta på den så att det ”läskiga” ljudet börjar, men utan att röra dammsugaren. Valpen kommer då med tiden att vänja sig och inse att bullret och maskinen inte innebär någon fara. Samma process kan användas för självgående dammsugare eller robotgräsklippare, som de från TECHLine, som ju kan se annorlunda ut och låta annorlunda än vanliga dammsugare och gräsklippare och därför kanske kräver sin egen tillvänjning.

För vissa valpar tar det längre tid att överkomma sina rädslor, och ett knep som då kan hjälpa är att ta fram en leksak eller lite godis samtidigt som dammsugaren eller objektet för rädslan är framme. Det distraherar valpen och ger positiva associationer. Det är dock bättre att låta processen ta tid än att tvinga valpen till något den tycker är obehagligt – det kan leda till mer bestående problem.