Vad kostar en hundvalp?

För att köpa en renrasig hundvalp i Sverige idag får man räkna med att betala mellan 10 000 och 20 000 kronor, beroende på vilken ras hunden är och i vilken del av landet man köper valpen. Det kan tyckas vara en stor summa pengar, men det ligger mycket bakom att föda upp en valp och göra den redo för köp som man kanske inte alltid tänker på som köpare.

För uppfödaren börjar kostnaderna redan med hundens mamma. Hon måste dels ha en bevisat bra stamtavla, dels själv bevisa att hon är värd att avlas på. Det gör man bland annat genom att låta tiken gå igenom mentalitetstester och ta med henne på utställningar, så att hon får intyg om att hon är frisk till både kropp och sinne. Att åka på dessa utställningar kostar pengar både i anmälningsavgifter och resekostnader.

Nästa kostnad är själva parningen, då det gäller för uppfödaren att hitta en hane som är lika önskvärd för avel som tiken är. Ju bättre hanen är, desto mer får uppfödaren betala i avgift till hanens ägare. Ibland reser man också långa sträckor, till och med utomlands, för att utföra parningen.

När valparna sedan väl har kommit uppstår många kostnader i form av veterinärbesök, hälsokontroller och vaccinationer. Om något skulle visa sig vara fel på en eller flera hundvalpar är det upp till uppfödaren att betala för behandlingen. Dessutom ska hundvalparna matas och förses med allt annat de behöver under de första åtta veckorna i livet, då de fortfarande bor hemma hos uppfödaren.

Om du efter att ha läst detta känner att priset för en hundvalp är rättfärdigat, men du ändå inte har pengarna för att kunna köpa en, ska du kontakta Reciva. Där kan du nämligen låna pengar till bästa möjliga villkor, då du kan jämföra de olika bankernas lånevillkor. Sedan kan du köpa din hundvalp med gott samvete, oavsett vad den kostar!