Valparnas första veckor i kenneln

I Sverige får hundvalpar inte säljas från sina uppfödare förrän de är minst åtta veckor gamla. Det betyder att man som kennelägare under den perioden måste ta hand om valparna och förse dem med allt de behöver för att de ska växa upp friska och välmående. Detta ligger självklart även i kennelägarens intresse – mycket tid och pengar har investerats i att få valparna att komma till världen, och då vill man så klart att alla i kullen ska kunna säljas i sinom tid.

Under den första tiden efter förlossningen är det viktigt att man har god uppsikt över valparna och över tiken hela tiden. På det sättet kan man tidigt upptäcka om något skulle vara fel, till exempel om en valp inte diar och behöver stödmatning eller extra hjälp, eller om tiken skulle drabbas av mjölkstockning. Det senare känner man om man tar på tikens juver – är det hårt och varmt kan det vara ett tecken på inflammation eller mjölkstockning. Valparna bör man regelbundet kontrollera genom att väga dem. Det när normalt att valparna går ner lite i vikt under det första dygnet efter födseln, men därefter bör de gå upp i vikt snabbt – på bara en vecka brukar valpar fördubbla sin ursprungliga vikt. För att finnas nära till hands och ha ständig uppsikt kan det vara bra att sova i samma rum som valparna under de första dagarna efter förlossningen. Man kommer sannolikt inte att sova särskilt mycket ändå, eftersom det är nervösa och oroliga dagar innan man ser att alla valpar mår bra och växer som de ska. Därför kan det som kennelägare vara bra att ha en riktigt skön säng att återvända till i sovrummet när faran är över för valparna, till exempel en rejäl kontinentalsäng. Om du inte redan har en hittar du ett brett utbud av kontinentalsängar och andra typer av sängar på Furniturebox.se.

Något annat som är viktigt under valparnas första tid är att hålla rent i valplådan. Man kan behöva byta underlag i valplådan två eller tre gånger om dagen, dels för att tiken kan ha blödningar efter förlossningen, dels på grund av valparnas avföring. Samtidigt ska man inte störa den lilla hundfamiljen mer än nödvändigt. Tiken blir bara stressad av det, och valparna har inget behov av kontakt med människor under den första tiden. Därför kan det vara en bra idé att passa på att städa när tiken är ute och blir rastad för att göra sina egna behov – då blir hon inte orolig av att valparna hanteras och flyttas. Av den anledningen ska man också begränsa antalet besökare till valparna under de första veckorna – potentiella köpare får helt enkelt vänta till senare, även om de så klart är ivriga att träffa de små liven.

När valparna är runt två veckor börjar de öppna ögonen, och då kan det vara dags för dem att utforska världen utanför valplådan. En bra första början är att ta bort framstycket på lådan och skapa en inhägnad en bit utanför den, så att deras värld utökas gradvis. När valparna är tre eller fyra veckor gamla kan man börja vänja dem av vid att dia och variera moderns mjölk med mat. Därefter kommer valparna att växa snabbt, och deras krav på rörelsefrihet och aktivering ökar. När valparna är runt sex eller sju veckor gamla börjar man vanligtvis kunna se något av deras personligheter, och då kan det vara en bra tid att börja låta köpare besöka valparna.